„Women in Online Work” – proiectul destinat femeilor care își doresc o carieră în domeniul digital

18 April 2022

„Women in Online Work” – proiectul destinat femeilor care își doresc o carieră în domeniul digital

Oportunitatea de a munci direct de acasă pentru companii internaționale și șansa de a dezvolta o carieră în domeniul TIC sunt doar câteva dintre motivele pentru care femeile din Republica Moldova aleg să studieze de la zero o profesie în acest domeniu sau să-și îmbunătățească competențele deja dobândite. 100 de fete și femei din regiunile Comrat și Bălți își vor dezvolta abilitățile digitale, pentru a putea munci online prin intermediul platformelor internaționale pentru persoanele liber-profesioniste. În cadrul programului „Women in Online Work”, lansat recent în Moldova, participantele vor beneficia de cursuri gratuite, evenimente și sesiuni de mentorat pentru unele dintre cele mai solicitate profesii din mediul online: Social Media Management, Design Grafic, Software Tester și Design Web.

„Women in Online Work” este implementat de SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova: „Această inițiativă va contribui la reducerea inegalităților care există, va elimina decalajul salarial, pentru că nu este niciun motiv pentru ca acesta să existe, va stimula mai multe femei tinere să se implice în știință și tehnologii. Nu există niciun motiv întemeiat să spunem că femeile nu sunt potrivite pentru a activa în domeniul tehnologiilor. Noi suntem aici ca să reducem inegalitățile. Noi trăim într-o eră digitală, iar dacă femeile vor rămâne în afara ei, atunci ele vor rămâne în afara dezvoltării și a proceselor decizionale.”

Madelene Eichhorn, manageră de proiecte, Ambasada Suediei: „Sectorul IT devine din ce în ce mai divers și noi posibilități apar în fiecare zi, însă inegalitatea de gen rămâne a fi un obstacol semnificativ pe care îl abordăm prin eforturi comune, cum ar fi „Women in Online Work - WOW". Este prima dată când programul „WOW" este implementat în Găgăuzia și sper că această inițiativă va inspira și motiva fetele și femeile să se implice în sectorul IT. Interesul lor pentru o carieră în domeniu contribuie la echilibrul egalității de gen și la o comunitate abilitată economic.”

Spații de coworking pentru fetele și femeile din regiuni

Pentru a susține dezvoltarea competențelor în domeniul STEM, atât la Comrat, cât și la Bălți urmează a fi deschis câte un Womenʼs Hub, unde toate fetele și femeile interesate de domeniul tehnologiilor informaționale vor avea posibilitatea să-și valorificice la maxim potențialul profesional, să participe la evenimente, ateliere de lucru și întâlniri, dar și sesiuni de formare în domeniul IT.

Irina Grișca, manageră IHUB Chișinău: „Prin intermediul acestei inițiative, ne dorim ca fetele și femeile din regiunile Comrat și Bălți să se implice mai mult în domeniul IT și să atingă acea dezvoltare personală, profesională și economică de care au nevoie. În perioada care urmează, vom oferi fetelor și femeilor care s-au înscris la programul „WOW” oportunitatea de a urma cursuri în domeniul tech, ore de mentorat și sprijin în procesul de învățare, participare la programe și evenimente IT.”

Programe de mentorat pentru participantele WOW

În cadrul proiectului „Empowering Women Hubs Networking”, în ultima etapă a programului „Women in Online Work”, participantele vor trece o perioadă de mentorat în care vor fi ghidate în procesul de angajare. De asemenea, dezvoltarea competențelor digitale în rândul participantelor este susținută și de către ambasadoarele programului „Tech Women Moldova”.

Svetlana Demciucova, Ambassador „Tech Women Moldova 2021”: „Domeniul IT este foarte extins, există zeci de direcții în această industrie și multe oportunități. Aici mă refer la posibilitatea de a munci la distanță, de a presta servicii pentru companii internaționale direct de acasă și de a avea un salariu bun. Noi, în cadrul „Tech Women Moldova”, am organizat un șir de programe de mentorat, prin intermediul cărora am ajutat fetele și femeile interesate de IT să găsească un job și să se angajeze.”

Olga Graur, manageră de program: „Vreau să felicit toate fetele și femeile care au avut curajul să se înscrie la programul „Women in Online Work”. Suntem la etapa de început a celei de-a șasea ediții. Programul își propune să instruiască și să ghideze femeile, pentru ca ele să poată activa online. Pentru a lua parte la această inițiativă, este necesar ca participantele să întrunească câteva criterii: să participe la conferința de ghidare și instruire, să finalizeze sarcinile practice transmise pe e-mail, să aibă 18 ani împliniți și să fie stabilite în regiunea Bălți sau Comrat. Un astfel de program grandios nu era posibil fără susținerea partenerilor și implementatorilor. Vă mulțumim.”

„Women in Online Work” este implementat de SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.

Login

Register