În UTA Găgăuzia a fost deschis primul centru de dezvoltare a abilităților digitale ale femeilor – Women Hub Comrat

30 May 2022, 13:30

Fetele și femeile din UTA Găgăuzia au acum oportunitatea de a-și dezvolta competențele în domeniul STEM și de a-și valorifica la maximum potențialul profesional! La Comrat a fost deschis Women Hub Comrat – un centru inovativ ce oferă șansa tuturor femeilor care activează în domeniul IT sau își doresc să înceapă o carieră în această industrie de a utiliza pe deplin spațiul de coworking al hubului, dar și multitudinea de programe dezvoltate cu scopul de a le ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a activa în acest domeniu. Women Hub Comrat a fost lansat de către SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.
 

Prin intermediul Women Hub Comrat, în cadrul programelor dedicate, fetele și femeile din regiune vor beneficia de sprijin și instruire pentru a obține joburi în companii din domeniul digital, pentru a se recalifica sau pentru a-și dezvolta propriile afaceri.

Svetlana Andrieș, coordonatoare de program, UN Women: „Este deosebit ceea ce face ATIC prin implicarea tuturor partenerilor, actorilor locali, naționali, statali, guvernamentali și neguvernamentali în vederea identificării soluțiilor de dezvoltare a sectorului IT în țară. Prin crearea acestui centru, ne dorim ca această oportunitate de coworking, de crearție, design, thinking și sharing să ofere spații prietenoase femeilor, fetelor, femeilor cu copii, femeilor care au deja o profesie dar și-ar dori să se recalifice, pentru a face față tuturor provocărilor. Ne dorim ca fetele din regiunea UTA Găgăuzia să aibă acces atât la studii, cât și la oportunități, ca ulterior să obțină profesii bine plătite.”

Katarina Fried, Abasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Sectorul TIC este unul dintre cele mai promițătoare sectoare în Moldova. Acesta a dus la creșterea profilului internațional al țării și a pus Moldova pe „harta IT”. Deschiderea centrului Tekwill în Comrat va susține mai multe femei, fete, copii, tineri și actori ai sectorului privat să devină parte a viitorului digital. Este impresionant să-i vezi pe copiii găzduiți de Tekwill, cum își influențează educația, utilizând tehnologiile digitale. Abia aștept să văd următoarele mari realizări ale proiectului Tekwill Comrat.”

 

În cadrul Women Hub Comrat prioritate vor avea, în special, femeile care vor să-și dezvolte abilitățile și capacitățile tech, beneficiind de cursuri de specializare, sprijin din partea mentorilor și a comunității, acces la instrumente digitale și spațiu de coworking. Ulterior, beneficiarele vor avea posibilitate să se înregistreze pe platformele internaționale, pentru a se implica în diverse proiecte și pentru a putea contribui la dezvoltarea unor domenii importante pentru economie și societate – „FinTech”, „AgTech”, „HealthTech”, „EdTech”, „DeepTech”, „WineTech”, „FashionTech”. Femeile vor fi asistate de către specialiști, inclusiv la primele oferte de muncă sau oportunități antreprenoriale.

Prin intermediul Hubului, acestea vor putea beneficia de:
# cursuri de formare în diverse ramuri ale domeniului IT;
# ore de mentorat și sprijin în procesul de învățare;
# participare la programe internaționale de inovare;
# acces la evenimente locale de antreprenoriat;
# posibilitate de participare la evenimente comunitare, organizate exclusiv pentru fete și femei ce activează în domenii precum: marketing, design, software, testare, IT și programare.

Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill: „Credem în potențialul femeilor și apreciem alegerea lor de a fi egale cu bărbații în toate domeniile în care sunt implicate, fie că este vorba de carieră, familie sau orice altceva, precum și alegerea unei cariere în domeniul TIC. În ultimii ani am lansat 6 ediții ale programului „Women in Online Work”, iar rezultatele sunt uimitoare. Această inițiativă ne-a demonstrat că femeile din regiuni se încadrează foarte bine în cursurile pe care le oferim, fie că este Social Media, Testare QA sau Design grafic. Lansarea acestui hub la Comrat va oferi oportunitatea ca mai multe femei să-și dezvolte la maximum potențialul și să îmbrățișeze o carieră în industria TIC.”

 

DESPRE „EMPOWERING WOMEN HUB NETWORKS”

„Empowering Women Hub Networks” este implementat de SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul TEKWILL, finanțat de USAID și Suedia. Prin oferirea accesului la oportunitățile de dezvoltare, proiectul își propune să contribuie la implicarea mai multor fete și femei în sectoarele promițătoare ale economiei naționale și să creeze platforma necesară pentru asigurarea egalității de gen în IT și a independenței financiare a beneficiarelor.

Login

Register